Labs

 View Only
last person joined: one month ago 

Discover how to get the most of Juniper labs and share what you've built.

Trunk interface not working

  • 1.  Trunk interface not working

    Posted 12-05-2023 09:07

    Hi !

    I'm  currently studding for Junos service provider exam.  I'm using V-LAB to experiment my reading.  In order to teste my knowledge I use topology "BGP - Multi-AS with Dual Route Reflectors" in V-LABs.

    I load factory-default configuration and load the attached router configuration.  In the topology RR1 and RR2 aren't used as host device from which I'm initiating ping request to each other to test VLAN connectivity.

    As a testing purpose only I had setup on each router IRB interface on both VLAN 100 and 200 to validate the each host are properly connected on their respective VLAN on both interface to each switches.  So RR1 is able to ping 10.100.111.111 and 10.100.222.222, and RR2 can ping 10.100.222.111 & 10.100.111.222.

    IRB interface on VMX1 can't ping IRB on VM2. same as for RR2 can ping RR1 on either interface and can only ping one of IRB interface on each VMX even if they have interface on vlan vlan ID (I know from routing perspective my setup is actualy making no sense... but I'm only troubleshooting trunk interface ge-0/0/0 between vMX1 & 2 actually)

    from the beginning  I was setting it up as an enterprise style usigng

    following configuration

    on either side VMX1 & 2

    interface ge-0/0/0 vlan-tagging
    interface ge-0/0/0 unit 0 family bridge interface-mode trunk
    interface ge-0/0/0 unit 0 family bridge vlan-id-list 100
    interface ge-0/0/0 unit 0 family bridge vlan-id-list 200
    set bridge-domains vlan-100 vlan-id 100
    set bridge-domains vlan-200 vlan-id 200

    since it was't working as expected, I setup the flexible style in V2 of the configuration and modify the configuration this way :

    set interfaces ge-0/0/0 flexible-vlan-tagging
    set interfaces ge-0/0/0 encapsulation flexible-ethernet-services
    set interfaces ge-0/0/0 unit 100 encapsulation vlan-bridge
    set interfaces ge-0/0/0 unit 100 vlan-id 100
    set interfaces ge-0/0/0 unit 200 encapsulation vlan-bridge
    set interfaces ge-0/0/0 unit 200 vlan-id 200

    set bridge-domains vlan-100 domain-type bridge
    set bridge-domains vlan-100 vlan-id 100
    set bridge-domains vlan-100 interface ge-0/0/0.100
    set bridge-domains vlan-100 routing-interface irb.100
    set bridge-domains vlan-200 domain-type bridge
    set bridge-domains vlan-200 vlan-id 200 
    set bridge-domains vlan-200 interface ge-0/0/0.200

    What is actully missing in my configuration to make my trunk interface working fine in both configuration style.

    I had attached a diagram of the topology with IP address on the diagram to explain setup and provide visual of the configuration.

    Thank you !



    ------------------------------
    Xine
    ------------------------------

    Attachment(s)

    txt
    vmx1 v2.txt   2 KB 1 version
    txt
    RR2 SH INTER.txt   1 KB 1 version
    txt
    vMX5.txt   1 KB 1 version
    txt
    vMX1.txt   2 KB 1 version
    txt
    vRR2.txt   1 KB 1 version
    txt
    vMX4.txt   1 KB 1 version
    txt
    vRR1.txt   1 KB 1 version
    txt
    vmx2 v2.txt   3 KB 1 version
    txt
    vMX2.txt   2 KB 1 version
    txt
    RR1 SH INTER.txt   1 KB 1 version
    txt
    vMX6.txt   1 KB 1 version
    txt
    vMX3.txt   1 KB 1 version