Routing

IMPORTANT MODERATION NOTICE

This community is currently under full moderation, meaning  all posts will be reviewed before appearing in the community. Please expect a brief delay—there is no need to post multiple times. If your post is rejected, you'll receive an email outlining the reason(s). We've implemented full moderation to control spam. Thank you for your patience and participation.



  • 1.  Routing table not working on v-srx

    Posted 10-16-2021 11:45
    Hello community ! 

    Today i have installed a v-srx on my proxmox instance for education purpose, 

    My provider (ovh) provide a /32 failover IP and a specific MAC address to set on my WAN interface also a .254 ip as a gateway IP. (this setup is working perfectly with my other VM, debian/vyos/fortios and so on...)

    So this is what i did on my vsrx:


    When i try to ping: 1.1.1.1 for exemple i see:

    No route to host

    So, i checked my routing table:

    I really don't understand why there is not my 0.0.0.0/0 route ? 

    I already try to restart my VM, also i already try to restart the routing service

    When i type: show routing-options it is indeed showing my route from 0.0.0.0/0 to my next-hop

    If i type: run show route 1.1.1.1 answer is empty:


    I'm really not understand what is happening here... 

    Even the command: run show route all is not showing the 0.0.0.0/0 route...

    Can someone give me an idea on how solve that?

    Thanks you



    ------------------------------
    Oliver Duruiss
    ------------------------------


  • 2.  RE: Routing table not working on v-srx

    Posted 10-17-2021 14:54
    you are unable to install the static route, because you configured a /32 route in the interface, therefore your firewall is unable to resolve arp since the NH is outside the broadcast range. 

    Thanks,
    Gabriel FV

    ------------------------------
    GABRIEL FLORES
    ------------------------------



  • 3.  RE: Routing table not working on v-srx

    Posted 10-18-2021 05:25
    Hello,

    Indeed. i tested with a local interface, if the next-hop is not in the same network/subnet and/or unreachable then the route is not added.

    ------------------------------
    Oliver Duruiss
    ------------------------------



  • 4.  RE: Routing table not working on v-srx

    Posted 10-17-2021 19:12


    [edit]
    root@R1# set interfaces ge-0/0/0 unit 0 family inet address 10.10.10.0/31

    root@R1> show route

    inet.0: 3 destinations, 3 routes (3 active, 0 holddown, 0 hidden)
    + = Active Route, - = Last Active, * = Both

    0.0.0.0/0 *[Static/5] 00:00:02
    > to 10.10.10.1 via ge-0/0/0.0
    10.10.10.0/31 *[Direct/0] 00:00:02
    > via ge-0/0/0.0
    10.10.10.0/32 *[Local/0] 00:00:02
    Local via ge-0/0/0.0

    root@R1>


    root@R1> ping 1.1.1.1
    PING 1.1.1.1 (1.1.1.1): 56 data bytes
    ^C
    --- 1.1.1.1 ping statistics ---
    2 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss

    root@R1>

    ...i don't see "no route to host"


    ------------------------------
    Aaron Gould
    Senior Network Engineer
    aaron@gvtc.com
    https://www.linkedin.com/in/agould123/
    ------------------------------



  • 5.  RE: Routing table not working on v-srx

    Posted 10-18-2021 05:25

    Thanks for your answer,

    This is because you set a /31 subnet so junos is able to reach the next-hop 10.10.10.1 

    With a /32 this is not working as the next-hop is not reachable



    ------------------------------
    Oliver Duruiss
    ------------------------------