Switching

IMPORTANT MODERATION NOTICE

This community is currently under full moderation, meaning  all posts will be reviewed before appearing in the community. Please expect a brief delay—there is no need to post multiple times. If your post is rejected, you'll receive an email outlining the reason(s). We've implemented full moderation to control spam. Thank you for your patience and participation.



Expand all | Collapse all

Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

  • 1.  Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 08-31-2021 09:37
    I have 4x 1G/10G SFP/SFP+ card installed in my EX4300 switch with a 10GB sfp in it but I can't seems to be able to get a link when i connect the fiber to the SFP.

    I tried another card and got the same result. I'm new with Juniper but do i need to manually enable the card or does it do automatically ?

    Thanks,
    GXS



  • 2.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

     
    Posted 08-31-2021 20:03
    You will need to add configuration for the ports as they won't exist in the default configuration.

    But the first step is to check that both the card and optics are recognized.  This should list the card and recognized optics.
    show chassis hardware

    Then  add the interface configuration you want for the particular ports either xe or ge per the optic.

    Once the fiber link is connected you can check the status of the light with
    show interfaces diagnostics optics

    ------------------------------
    Steve Puluka BSEET - Juniper Ambassador
    IP Architect - DQE Communications Pittsburgh, PA (Metro Ethernet & ISP)
    http://puluka.com/home
    ------------------------------



  • 3.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 09-09-2021 16:47
    I 'had a similar issue last week, my switch A had a 1gb sfp and at the other end (switch B) a 10gb sfp. I found that sfps do not support negociation, they need to be at same speed , after what the led light came up both end.

    ------------------------------
    SYLVAIN COTE
    ------------------------------



  • 4.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 09-01-2021 09:05


    Steve

    Thank you for the info  I do appreciate it.








  • 5.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 09-01-2021 09:05

    Steve,

    I configure the interface xe-0/2/3  but I sill can't get the connection to link up.

    See below for regarding the port in question.

    {master:1}
    root@trhq-idf3e-sw01-jnpr> show configuration interfaces xe-0/2/3
    description "Uplink to Switch trhq-sw01-jnpr xe-0/0/3";
    ether-options {
    802.3ad ae0;
    }

    {master:1}
    root@trhq-idf3e-sw01-jnpr> show interfaces xe-0/2/3
    Physical interface: xe-0/2/3, Enabled, Physical link is Down
    Interface index: 745, SNMP ifIndex: 714
    Description: Uplink to Switch trhq-sw01-jnpr xe-0/0/3
    Link-level type: Ethernet, MTU: 1514, LAN-PHY mode, Speed: 10Gbps,
    Duplex: Full-Duplex, BPDU Error: None, Loop Detect PDU Error: None,
    Ethernet-Switching Error: None, MAC-REWRITE Error: None, Loopback: Disabled,
    Source filtering: Disabled, Flow control: Disabled, Media type: Fiber
    Device flags : Present Running Down
    Interface flags: Hardware-Down SNMP-Traps Internal: 0x0
    Link flags : None
    CoS queues : 12 supported, 12 maximum usable queues
    Current address: b4:8a:5f:ec:1e:c3, Hardware address: ac:78:d1:99:93:1a
    Last flapped : 2021-08-01 13:17:38 UTC (20:35:40 ago)
    Input rate : 0 bps (0 pps)
    Output rate : 0 bps (0 pps)
    Active alarms : LINK
    Active defects : LINK
    PCS statistics Seconds
    Bit errors 0
    Errored blocks 0
    Ethernet FEC statistics Errors
    FEC Corrected Errors 0
    FEC Uncorrected Errors 0
    FEC Corrected Errors Rate 0
    FEC Uncorrected Errors Rate 0
    Interface transmit statistics: Disabled

    Logical interface xe-0/2/3.0 (Index 654) (SNMP ifIndex 715)
    Flags: Device-Down SNMP-Traps 0x0 Encapsulation: Ethernet-Bridge
    Protocol aenet, AE bundle: ae0.0

    {master:1}
    root@trhq-idf3e-sw01-jnpr> show interfaces ae0 detail
    Physical interface: ae0, Enabled, Physical link is Up
    Interface index: 640, SNMP ifIndex: 611, Generation: 133
    Description: Uplink to Switch trhq-sw01-jnpr
    Link-level type: Ethernet, MTU: 1514, Speed: 10Gbps, BPDU Error: None,
    Ethernet-Switching Error: None, MAC-REWRITE Error: None, Loopback: Disabled,
    Source filtering: Disabled, Flow control: Disabled, Minimum links needed: 1,
    Minimum bandwidth needed: 1bps
    Device flags : Present Running
    Interface flags: SNMP-Traps Internal: 0x0
    Current address: b4:8a:5f:ec:1e:c3, Hardware address: b4:8a:5f:ec:1e:c3
    Last flapped : 2021-08-01 13:17:47 UTC (20:35:44 ago)
    Statistics last cleared: Never
    Traffic statistics:
    Input bytes : 3430320 344 bps
    Output bytes : 962896 0 bps
    Input packets: 41533 1 pps
    Output packets: 2678 0 pps
    IPv6 transit statistics:
    Input bytes : 0
    Output bytes : 0
    Input packets: 0
    Output packets: 0
    Egress queues: 12 supported, 8 in use
    Queue counters: Queued packets Transmitted packets Dropped packets
    0 0 0 0
    1 0 0 0
    2 0 0 0
    3 0 2678 0
    8 0 0 0
    9 0 0 0
    10 0 0 0
    11 0 0 0
    Queue number: Mapped forwarding classes
    0 best-effort
    1 expedited-forwarding
    2 assured-forwarding
    3 network-control
    8 mcast-be
    9 mcast-ef
    10 mcast-af
    11 mcast-nc

    Logical interface ae0.0 (Index 555) (SNMP ifIndex 612) (Generation 142)
    Flags: Up SNMP-Traps 0x0 Encapsulation: Ethernet-Bridge
    Statistics Packets pps Bytes bps
    Bundle:
    Input : 0 0 0 0
    Output: 0 0 0 0
    Adaptive Statistics:
    Adaptive Adjusts: 0
    Adaptive Scans : 0
    Adaptive Updates: 0
    Link:
    xe-0/2/3.0 <-- down
    xe-1/2/3.0


    Aggregate member links: 2

    Marker Statistics: Marker Rx Resp Tx Unknown Rx Illegal Rx
    xe-0/2/3.0 0 0 0 0
    xe-1/2/3.0 0 0 0 0
    Protocol eth-switch, MTU: 1514, Generation: 161, Route table: 4,
    Mesh Group: __all_ces__, Next-hop: 1386, vpls-status: up
    Flags: Is-Primary, Trunk-Mode

    {master:1}
    root@trhq-idf3e-sw01-jnpr> ...splay set | display inheritance
    set interfaces xe-0/2/3 description "Uplink to Switch trhq-sw01-jnpr xe-0/0/3"
    set interfaces xe-0/2/3 ether-options 802.3ad ae0


  • 6.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

     
    Posted 09-02-2021 05:43
    Since there is no link we need to confirm the optic and light on both sides of the physical link.  Run these on both devices.

    the optic is recognized by the device
    show chassis hardware

    And the light is seen from the other optic
    show interface diagnostics optic xe-#/#/#

    ------------------------------
    Steve Puluka BSEET - Juniper Ambassador
    IP Architect - DQE Communications Pittsburgh, PA (Metro Ethernet & ISP)
    http://puluka.com/home
    ------------------------------



  • 7.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 09-02-2021 09:10
      |   view attached
    Steve,

    See attached file.

    Thanks,
    Gxs

    Attachment(s)

    txt
    Capture commands.txt   9 KB 1 version


  • 8.  RE: Enable 4x 1G/10G SFP/SFP+ module in a EX4300 switch

    Posted 09-02-2021 11:12
    Hi,

    @gxs,  not an expert but you seem to have RX loss on xe-0/2/3.  
    root@trhq-idf3e-sw01-jnpr> show interfaces diagnostics optics xe-0/2/3 
    Physical interface: xe-0/2/3
        Laser bias current                        :  8.918 mA
        Laser output power                        :  0.5480 mW / -2.61 dBm
        Module temperature                        :  35 degrees C / 95 degrees F
        Module voltage                            :  3.3440 V
        Laser receiver power                      :  0.0001 mW / -40.00 dBm

    Sorry to hijack the thread but I am also on the same boat but I have good tx/rx on both ends.  not sure why the physical link still shows down, and Active Defects: LINK, LOCAL-FAULT.

    Side A
    cr02> show interfaces diagnostics optics xe-0/0/0
    Physical interface: xe-0/0/0
    Laser bias current : 5.566 mA
    Laser output power : 0.4970 mW / -3.04 dBm
    Module temperature : 28 degrees C / 82 degrees F
    Module voltage : 3.3110 V
    Laser receiver power : 0.5524 mW / -2.58 dBm


    Side Z

    ac01(config-if-Te1/0/2)#show fiber-ports optical-transceiver

    Output Input
    Port Temp Voltage Current Power Power TX LOS
    [C] [Volt] [mA] [dBm] [dBm] Fault
    --------- ---- ------- ------- ------- ------- ----- ---
    Te1/0/2 31.4 3.276 5.9 -2.236 -3.889 No No

    Temp - Internally measured transceiver temperatures.
    Voltage - Internally measured supply voltage.
    Current - Measured TX bias current.
    Output Power - Measured optical output power relative to 1mW.
    Input Power - Measured optical power received relative to 1mW.
    TX Fault - Transmitter fault.
    LOS - Loss of signal.

    I would appreciate any advice.
    Thank you.
    Mark



    ------------------------------
    MARK GARCIA
    ------------------------------